Wat zijn roerende zaken?

In de makelaarswereld komt vaak de term roerende zaken voorbij. Deze term wordt overal gebruikt, of het nu gaat om de makelaardij in Brunssum, Nuth of Voerendaal. Het is dan ook wel zo handig als u weet wat deze term precies inhoudt als u een huis gaat verkopen of kopen. Daarom geven we u in deze blog antwoord op de vraag: “Wat zijn roerende zaken?”. Ook gaan we wat dieper in op dit onderwerp.

 

Wat zijn roerende zaken? 

Om maar meteen met de definitie van roerende zaken te komen: roerende zaken zijn dingen die gemakkelijk ‘verroerd’ kunnen worden en dus meegenomen kunnen worden. In de makelaarswereld zijn dit vaak meubels en andere dingen die de verkoper van een huis kan meenemen naar zijn nieuwe huis, zonder hierbij schade te veroorzaken aan het huis dat hij verkoopt. Bij roerende zaken in een huis kunt u bijvoorbeeld denken aan een bank, kast of tafel.

Maar het is niet altijd makkelijk om te bepalen welke onderdelen van een huis nu precies tot de roerende zaken behoren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een grote spiegel die bij de ingebouwde wastafel hoort? Of van een op maat gemaakte kast? Het komt nog wel eens voor dat een verkoper en koper ruzie of onenigheid krijgen over dit soort kwesties. De verkoper meent dat het meubel een roerend goed is dat mag worden meegenomen, en de koper meent juist dat dit meubelstuk tot de onroerende zaken behoort en in het huis hoort te blijven. Wilt u graag weten wat het verschil is tussen roerende en onroerende zaken? Lees dan ook deze blog.

 

Onenigheid over roerende zaken 

Normaalgesproken worden roerende zaken meegenomen door de verkoper en heeft de koper hier dus geen recht op. Maar er zijn ook roerende zaken die automatisch horen bij de verkoop van het huis. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen. Hoewel deze in principe vrij makkelijk kunnen worden meegenomen, horen deze toch op het huis te blijven. Ze zijn immers nodig om fatsoenlijk in het huis te kunnen leven. Dakpannen zijn echter een uitzondering. U koopt een woning in principe zonder de roerende zaken.

 

Wilt u als koper bepaalde roerende zaken overnemen? Dan dient u hierover duidelijke afspraken te maken met de verkoper van het huis. Leg deze afspraken ook altijd vast in de koopovereenkomst. Op deze manier blijven de afspraken voor iedereen duidelijk en komt niemand voor vervelende verrassingen te staan.

 

Geen overdrachtsbelasting over roerende zaken 

Het is wellicht handig om te weten dat u over roerende zaken geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Het kan daarom gunstig zijn om bepaalde roerende zaken op te nemen in een bod. Heeft u bepaalde roerende zaken opgenomen in het bod van het huis, oftewel: bestaat de koopsom gedeeltelijk uit roerende zaken? Dan moet dit goed worden aangegeven in de koopovereenkomst. Op deze manier kunt u voorkomen dat u over deze roerende zaken toch overdrachtsbelasting moet betalen.

 

Geldt er bij deze opgave een maximaal bedrag aan roerende zaken? Het is vooral belangrijk dat het bedrag van de roerende zaken overeenkomt met de werkelijke waarde. Er moet kunnen worden aangetoond dat de toegekende waarde reëel is. Ook moet u er goed op letten of de zaken wel degelijk roerend zijn. Als de Belastingdienst ontdekt dat de waardering onjuist is toegepast, krijgt u namelijk een naheffingsaanslag en een eventuele boete. Het is daarom aan te raden om de woning te laten taxeren door een beëdigd taxateur. Deze berekent voor u het maximaal op te geven bedrag aan roerende zaken.