Overwaarde van je huis opnemen

Uw huis is meer dan alleen een plek om te wonen; het is ook een investering. Als huiseigenaar heeft u de mogelijkheid om de overwaarde van uw huis op te nemen en deze te gebruiken voor verschillende financiële doeleinden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat overwaarde is, waarom het gunstig kan zijn om deze op te nemen, en hoe u dit op een verstandige manier kunt doen.

Wat is de overwaarde van uw huis?

De overwaarde van een huis is het verschil tussen de huidige waarde van uw huis en het bedrag dat u nog verschuldigd bent aan uw hypotheekverstrekker. Bij een overwaarde is de marktwaarde van uw huis dan hoger dan de hypotheek. Stel dat uw huis op dit moment €300.000 waard is, en u heeft nog een hypotheekschuld van €200.000. De overwaarde van uw huis bedraagt dan €100.000. er is sprake van een ruime overwaarde, wanneer de hypotheek ongeveer 50 á 60% van de woningwaarde betreft. 

Hoe weet u of u een overwaarde heeft?

U kunt gemakkelijk zelf uitrekenen of er sprake is van overwaarde. Gebruik uw WOZ-waarde om vast te stellen wat uw woning waard is. U kunt ook uw woning laten taxeren. Controleer vervolgens wat uw hypotheekschuld is. Trek deze resterende schuld af van de woningwaarde en dan weet u precies wat uw overwaarde is. Wanneer er sprake is van een overwaarde, dan kunt u dit geldbedrag op meerdere manieren laten verzilveren.

Wat kunt u doen met de overwaarde van uw huis?

Normalerwijze komt de overwaarde van uw huis vrij bij de verkoop van het huis. Lees hier meer over de verkoop van uw huis met de hulp van een makelaar. Het kan echter zo zijn dat u de overwaarde graag zou willen verzilveren, maar niet wilt verhuizen. Er zijn meerdere manieren waarop u de overwaarde of een deel van dit bedrag kunt opnemen. U kunt kiezen voor een tweede hypotheek, een opeethypotheek, een krediethypotheek of het oversluiten van uw lopende hypotheek. Waarvoor kunt u het geld echter inzetten? U kunt onderhoud verrichten aan de woning, uw huis verbouwen of uw tuin renoveren. U kunt echter ook kiezen om de overwaarde in te zetten voor een nieuwe koopwoning, een huurwoning of het doen van een schenking. Bekijk hier alvast het aanbod van koopwoningen bij ons. Als laatste kan de overwaarde ook vrij besteed worden.

Overwaarde huis gebruiken voor tuin

Een prachtige tuin kan de kwaliteit van uw leven aanzienlijk verbeteren. Door de overwaarde van uw huis te gebruiken om uw tuin te transformeren, creëert u een omgeving waar u van kunt genieten en ontspannen. Een goed onderhouden tuin kan de waarde van uw huis verhogen. Dit kan nuttig zijn als u overweegt uw huis in de toekomst te verkopen. Met de juiste tuinaanpassingen, zoals het planten van bomen voor schaduw, kunt u bovendien de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Overwaarde huis opnemen voor auto

Een van de voordelen van het opnemen van overwaarde voor het financieren van een auto is dat u waarschijnlijk een lagere rente zult krijgen in vergelijking met een autolening. Hypotheekrentes zijn over het algemeen lager dan de rentes van een autolening. Lees in dit artikel meer over eventuele hypotheekrenteaftrek. Het opnemen van overwaarde betekent dat u geen aparte autolening hoeft af te sluiten, wat administratief gedoe kan verminderen. In plaats van contant geld te gebruiken om een auto te kopen, kunt u de liquide middelen behouden en gebruiken voor andere financiële doeleinden. Let wel op dat niet alle banken hiermee akkoord gaan. In veel gevallen kunt u hiervoor maar een deel van de overwaarde inzetten (maximaal 80%). Dit geldt ook voor andere consumptieve uitgaven zoals het kopen van een camper. 

Camper kopen van overwaarde huis

Een camper biedt u de vrijheid om te reizen en nieuwe plaatsen te verkennen. Met de overwaarde van uw huis kunt u deze droom van vrijheid en avontuur realiseren. Door overwaarde te gebruiken, hoeft u geen nieuwe lening aan te vragen voor de aankoop van de camper, wat administratieve rompslomp kan verminderen. Net als bij een huis kan een goed onderhouden camper in waarde stijgen, wat het tot een goede investering maakt.

Hoe werkt de overwaarde van een huis opnemen?

De overwaarde van een huis opnemen, gaat als volgt:

=         Bepaal uw overwaarde.

=         Kies voor herfinanciering van de hypotheek of een Home Equity Line Of Credit (HELOC) of een tweede hypotheek.

=         Nadat u de financiële optie hebt gekozen die het beste bij u past, dient u een aanvraag in bij uw hypotheekverstrekker of een andere financiële instelling. Ze zullen uw aanvraag beoordelen op basis van uw kredietwaardigheid en de waarde van uw huis. Bij goedkeuring kunt u de overwaarde opnemen.

=         Gebruik het vrijgekomen geld, zoals u wenst.

=         Afhankelijk van de gekozen optie, moet u maandelijkse betalingen doen over het opgenomen bedrag (bij herfinanciering of tweede hypotheek), of u betaalt rente over het opgenomen bedrag (bij een HELOC).