Verschil tussen roerende en onroerende zaken

Als u van plan bent om een huis te gaan kopen, dan is het wel zo handig om het verschil tussen roerende en onroerende zaken te kennen. In de makelaarswereld wordt er namelijk vaak gesproken over onroerende en roerende zaken en deze termen komen ook terug in de koopovereenkomst, waarin wordt vastgelegd wat u allemaal wel en juist niet gaat overnemen bij de koop van het huis. Dus wilt u weten wat roerende zaken en onroerende zaken inhouden en wat het verschil is tussen deze twee? Lees dan snel verder.

Onroerende zaken

Om het in simpele woorden te zeggen: onroerende zaken zijn de dingen die een verkoper niet kan meenemen als hij gaat verhuizen. Hierbij gaat het voornamelijk om de woning zelf en het perceel waarop de woning staat, maar bijvoorbeeld ook om een inbouwkeuken. Onder onroerende zaken vallen ook dingen die niet zomaar uit het huis kunnen worden gehaald zonder schade aan te brengen aan de woning. Een gelijmde parketvloer is hier een goed voorbeeld van.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn de dingen die juist wel gemakkelijk ‘verroerd’ kunnen worden en dus meegenomen kunnen worden door de verkoper zonder schade aan het huis te veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan meubels zoals een kast, bank of tafel. Soms krijgen koper en verkoper onenigheid of een meubel nu wel of niet tot de roerende zaken behoort die meegenomen dienen te worden. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een op maat gemaakte kast of een spiegel die bij een ingebouwde wastafel hoort.

 

 

Wanneer horen roerende zaken bij een onroerende zaak?

Normaalgesproken geldt dat een roerend goed bij het onroerend goed hoort als het niet kan worden weggehaald zonder schade achter te laten. Het roerend goed wordt in dat geval mee verkocht met het huis. Er gelden wel een aantal uitzonderingen op deze regel. Dakpannen bijvoorbeeld. Dakpannen kunnen in principe vrij makkelijk worden meegenomen door de verkoper, maar horen toch bij het onroerend goed. De dakpannen zijn immers nodig om het huis goed te kunnen gebruiken. Om verwarringen en verrassingen over de uitzonderingen te voorkomen, is het slim om vóór de koop van het huis roerende en onroerende zaken in kaart te brengen.

 

 

Afspraken maken over onroerende en roerende zaken

Als u een huis gaat kopen, raden we dus aan om afspraken vast te leggen in de koopovereenkomst met betrekking tot de roerende en onroerende zaken. Op deze manier wordt het voor beide partijen duidelijk welke dingen u gaat overnemen bij de koop van het huis en komt niemand voor vervelende verrassingen te staan.

Is het verschil tussen roerende en onroerende zaken nog niet helemaal duidelijk, heeft u nog vragen over dit onderwerp of kunt u hulp en inzicht gebruiken bij het maken van afspraken over de koopovereenkomst? Fer Haas Makelaardij staat voor u klaar! Wij kunnen u ook helpen met alle andere zaken rondom de koop van uw nieuwe huis. Ons doel is namelijk om u zoveel mogelijk te ontzorgen. Als u contact met ons opneemt, helpen onze specialisten u graag verder.