Waar moet u op letten bij een levensloopbestendige woning kopen?

Met een vergrijzende bevolking en een groeiende behoefte aan langdurige zorg, wint het concept van levensloopbestendig wonen snel aan populariteit. In dit artikel zullen we de essentie van een levensloopbestendige woning verkennen en de voordelen ervan bespreken. Bovendien geven we antwoord op de vraag waar moet u op letten bij een levensloopbestendige woning kopen?

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning is een woning die is ontworpen om aan de behoeften van bewoners op verschillende leeftijden en met verschillende fysieke beperkingen te voldoen. Het doel van een levensloopbestendige woning is om bewoners in staat te stellen comfortabel en veilig thuis te blijven wonen, zelfs als ze ouder worden of te maken krijgen met beperkingen in hun mobiliteit. Zo blijven deze mensen langer zelfstandiger.

Voordelen van een levensloopbestendige woning

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het wonen in een levensloopbestendige woning:

=         Een levensloopbestendige woning biedt bewoners een veilige omgeving waarin ze hun onafhankelijkheid langer behouden.

=         Investeren in een levensloopbestendige woning kan op de lange termijn kostenbesparend zijn. Door aanpassingen en technologische voorzieningen te integreren, kunnen bewoners onnodige uitgaven aan bijvoorbeeld zorgkosten vermijden.

=         Deze woningsoort kan ook een waardevolle investering zijn. Met de vergrijzende bevolking groeit de vraag naar dergelijke woningen. Daarom kunnen levensloopbestendige woningen een hogere waarde behouden of zelfs in waarde stijgen.

=         Dit type woning is veelal zo ingericht dat onderhoud ervan slechts minimaal nodig is.

Praktische indeling levensloopbestendige woning

Er zijn verschillende bouw- en aanpassingsmogelijkheden om een woning levensloopbestendig te maken. Een gelijkvloerse indeling is een van de belangrijkste aspecten van een dergelijke woning. Het elimineert de noodzaak van trappen en maakt alle kamers gemakkelijk bereikbaar, zelfs voor mensen met mobiliteitsproblemen. Ook brede deuropeningen en gangen vergemakkelijken de toegang tot alle kamers, zelfs voor rolstoelgebruikers. Ze bieden voldoende ruimte voor soepele verplaatsingen en verminderen het risico op ongelukken. Een derde aanpassing betreft de sanitaire voorzieningen. Denk hierbij aan zaken zoals verhoogde toiletten en wastafels, handgrepen en douchestoelen. Deze zorgen voor gemak en veiligheid in bijvoorbeeld de badkamer en wc. Ook anti-slipvloeren verminderen het risico op vallen, zelfs als de vloer nat is. Goed geplaatste handgrepen in gangen, badkamers en andere risicovolle gebieden bieden extra ondersteuning en stabiliteit voor bewoners.

Levensloopbestendige nieuwbouw woningen

De opkomst van dit type woning kreeg aanvankelijk een duwtje in de rug vanuit de regering. Het voornaamste streven was om burgers langer zelfstandig te laten wonen, met eventueel de mogelijkheid van zorg aan huis. Met deze aanpak beoogde men de vraag naar zorginstellingen en seniorencomplexen te verminderen, terwijl ook de druk op de zorg zou afnemen. De mate van succes van deze strategie blijft echter onderwerp van politiek debat.

Waarop letten bij een levensloopbestendige woning kopen?

Er zijn een aantal zaken waarop u moet letten bij het kopen van een levensloopbestendige woning:

=         Kies voor een woning met weinig onderhoud. Veel nieuwbouw woningen worden goed geïsoleerd en onderhoudsarm gemaakt. Wat dacht u bijvoorbeeld van een eco woning? Lees hier meer over dit woningtype.

=         Zorg voor elektrische kookfaciliteiten.

=         Is de woning qua indeling geschikt? Zijn er geen drempels? Zijn deuren en gangen breed? Is er mogelijkheid om traplift te installeren bij woning met meerdere verdiepingen?

=         Zorg voor elektrische bedieningssystemen.

=         Hoe is de brandveiligheid van de woning geregeld?

=         Welke handige hulpmiddelen heeft het huis?

Ook de omgeving van belang

Vergeet echter ook niet te kijken naar de locatie van het huis. Heeft het huis alle basisvoorzieningen, zoals een supermarkt en apotheek, in de buurt? Bevindt het huis zich in de buurt van uw dierbaren of is er in de wijk een sociaal programma voor ouderen aanwezig? U wilt immers niet eenzaam oud worden. Bekijk ook de financiële regelingen, die het u mogelijk maken langer zelfstandig te wonen. 

Wilt u meer lezen over waar u nog meer op moet letten bij de aankoop van een huis? Lees het in dit artikel. Wilt u weten welke verschillende woningtypes die er zijn in Nederland? Lees dan ook eens dit artikel, waarin de verschillende woningsoorten uitgelicht worden.