De verschillende woningtypes onder een vergrootglas

In Nederland zijn er verschillende woningtypes beschikbaar. Voor ieder soort gezin is er wel iets wat bij hun past. Huizen met een grote tuin of een appartement met een balkon, het is er allemaal. Een aankoopmakelaar gaat met u kijken wat het beste bij u past en financieel mogelijk is. In deze blog gaan we de meest voorkomende woningtypes bespreken die u in Nederland kunt vinden.

Eengezinswoningen

Een eengezinswoning is een zelfstandige woning die ontworpen is voor één gezin. Vaak beschikken deze type woningen over een tuin en veel privacy. Over het algemeen zijn deze woningen groter dan appartementen. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor gezinnen met kinderen. Als u op zoek bent naar een rustige omgeving waar u kunt wonen met kinderen kunt u het beste kijken in de buitenwijken van steden en dorpen. Hier is meer ruimte beschikbaar en daarom zijn hier veel eengezinswoningen te vinden. Dit woning type is wel wat duurder dan een appartement, maar dat is ook wel logisch. U krijgt namelijk veel meer ruimte en privacy bij deze woning.

Twee-onder-een-kapwoningen

Een twee-onder-een-kapwoning is een voorbeeld van een eengezinswoning. Het is een type woningen waarbij twee huizen aan elkaar gebouwd zijn en een gemeenschappelijke muur delen. Vooral in de woonwijken en buitenwijken van een dorp of stad vindt u deze woningen. Als er geen budget is voor een vrijstaande woning, is dit een goed alternatief. Deze woning biedt privacy en heeft meestal een tuin. Het nadeel van deze woning is dat je een muur deelt met de buren, je hebt dus sneller last van overlast dan bij een vrijstaande woning. Als er een tuin achter de twee-onder-een-kapwoning ligt deel je ook een schutting met de buren.

Vrijstaande woningen

Het volgende woning type in deze blog is de vrijstaande woning. Deze woning is niet gekoppeld aan andere woningen en staat dus ‘vrij’. In deze woningen heeft u nog meer privacy en heeft u minder last van omringende buren. Omdat de woning vrij staat van andere woningen, is de tuin meestal groter. Dit biedt meer ruimte voor eventuele uitbreidingen van het huis. In vergelijking met andere woningtypes, is dit wel een duurdere optie. Ook is er minder sociale controle rondom het huis, doordat er meer afstand zit tussen jouw woning en die van de buren.  

Bungalows

Een voorbeeld van een vrijstaande woning is een bungalow. Een bungalow bestaat maar uit één verdieping. Wanneer een woning maar één ruimte heeft op de tweede verdieping, noemen we dit een semi-bungalow. Een bungalow is perfect voor mensen die een woning willen zonder trap. Vooral oudere mensen die slecht ter been zijn profiteren van dit type woning. Maar er zijn tegenwoordig ook hele moderne bungalows op de markt die perfect zijn voor een kleiner gezin. Het nadeel is dat een bungalow minder ruimte biedt en vaak duurder is dan een appartement.

Appartementen

Een appartement is een zelfstandige woning die zich bevindt in een groter gebouw. En vaak zijn deze verdeeld over meerdere verdiepingen. Appartementen zijn een handige manier om met weinig ruimte, veel woningen te bieden. Dat is ook de reden waarom u appartementen sneller terug vind in steden dan op het platteland. Als u graag in de stad wilt wonen, waar alle voorzieningen dicht bij huis zijn, is een appartement perfect voor u. Appartementen zijn betaalbaarder dan een huis, en daarom ook geschikt voor mensen met een lager budget.

Binnen appartementen zijn ook nog verschillende types. Een kenmerk van een standaard appartement is dat dit één enkele verdieping heeft. Heeft het appartement meerdere verdiepingen? Dan is het een maisonnette appartement. Het is dus eigenlijk een klein huisje binnen een groter gebouw. Dan is er ook nog een loft appartement. Dit is een appartement met maar één ruimte. De gehele ruimte dient dus al woonkamer, keuken en slaapkamer. De badkamer kan in dit appartement wel een aparte ruimte zijn.

Studio’s

Een studio is een woning waarbij alle functies zich in dezelfde ruimte bevinden. Alleen de badkamer en het toilet zijn vaak een aparte ruimte. Als u maar alleen bent is dit type woning perfect voor u, het is namelijk wat kleiner dan de woningen die we eerder hebben besproken. Studio’s bevinden zich vaak in grotere panden in de stad. U heeft dus de mogelijkheid om goedkoper te wonen en u bevindt zich in de stad. Deze woning biedt wel weinig ruimte doordat alle woonfuncties zich in dezelfde ruimte bevinden. Ook kan het lastig zijn om een studio te vinden die geschikt is voor uw wensen. Dit komt doordat de vraag naar woningen in de stad nogal hoog is.

Grachtenpanden

Als u in Amsterdam of Utrecht bent kunt u deze type woningen niet missen. De grachtenpanden liggen, zoals de naam het al zegt, aan de grachten. De meeste van deze panden zijn wel honderden jaren oud. Vroeger werden deze panden gebruikt als pakhuizen om vrachten die per schip binnenkwamen in op te slaan. U kunt deze panden herkennen aan een smalle gevel met meerdere etages. De rede voor deze manier van bouwen is dat er in die tijd belasting werd betaald afhankelijk van de breedte van het huis en niet de hoogte. Achter deze woningen bevinden zich vaak grote binnentuinen die worden beschut door de omliggende gebouwen. De voordeur van een grachtenpand is vaak verhoogd vanwege de mogelijke overstromingen van de gracht.

Aankoopmakelaar

Bent u op zoek naar een leuk huis wat past bij uw wensen? Een aankoopmakelaar kan u helpen met deze zoektocht! Fer Haas Makelaardij gaat samen met u huizen bezichtigen, en controleert het huis op eventuele gebreken. Verder helpen we met de onderhandelingen en controleren we de koopovereenkomst van de verkopende makelaar. Dus voor een makelaar in Heerlen of Landgraaf bent u bij Fer Haas Makelaardij op de goede plek.