Alles wat u moet weten over de eco woning

De laatste jaren is er een toenemende vraag naar eco woningen. Dit zijn huizen die zijn ontworpen en gebouwd om de impact op het milieu te minimaliseren. De voordelen van eco huizen zijn talrijk en variëren van energie-efficiëntie tot gezondheid. In dit artikel zal de ecologische woning de revue passeren, waarbij er aandacht zal worden besteed aan de voordelen van een ecologisch huis en waarom een zogeheten ‘prefab eco woning’ te verkiezen is boven een eco woning op traditionele wijze te bouwen.

Wat is een eco woning?

Eco woningen worden ook wel duurzame woningen genoemd. Het zijn huizen die zijn ontworpen om de natuurlijke omgeving te respecteren, terwijl ze tegelijkertijd comfortabel en leefbaar zijn voor de bewoners. Dit kan worden bereikt door het gebruik van duurzame bouwmaterialen, het maximaliseren van natuurlijk licht en ventilatie, het minimaliseren van afval, het installeren van energiebesparende apparaten, gebruik te maken van isolatie en het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie.

Voordelen eco woning

Wonen in een ecologisch huis is de oplossing voor milieubewuste mensen met een duurzame levensinstelling. Het leven in een eco woning brengt tal van indrukwekkende voordelen met zich mee:

=         Vaak dicht bij werk en dagelijkse voorzieningen, want zo wordt er minder vaak de auto genomen.

=         De vaak aanwezige groendaken zorgen voor goede opvang en afvoer van regenwater.

=         De groendaken zorgen voor een grote biodiversiteit.

=         Groendaken en de woningen zelf isoleren goed.

=         Natuurlijke bouwmaterialen belasten milieu nauwelijks en zijn gezonder voor de bewoners.

=         Hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.

Kosten eco woning

Ecologisch bouwen is in de regel duurder dan een traditioneel huis bouwen. Dit komt, doordat isoleren duur is, de duurzame voorzieningen zoals warmtepompen en zonnepanelen zijn een investering en de speciale beglazing voor alle ramen en dakkapellen kosten ook wel wat. Deels zijn die investeringen ook afhankelijk van wat u zoekt in uw eco woning. Neemt u met een eco woning met E-peil E30 genoegen, dan betaalt u gemiddeld €175.000. Wilt u echter een klimaat neutrale woning, dan zult u al gauw €200.000 kwijt zijn. Vergeet echter niet dat u deze investering wel sneller terugverdient bij een eco woning. Bovendien zijn er manieren om de kosten iets te drukken. Vergelijk bouwbedrijven onderling bijvoorbeeld. Of kies voor een prefab eco woning.

Voordelen prefab eco woning

Van een bestaande woning of appartement een eco woning of eco appartement maken, is niet mogelijk. U kunt het energiezuiniger maken, maar kunt bijvoorbeeld niet uw huis uit natuurlijke bouwmaterialen laten bestaan. Een ecologische woning te laten bouwen, is een flinke investering en hier gaat veel tijd in zitten. Kies daarom voor een eco prefab woning. Dit is een voorgefabriceerd ecologisch huis, waarbij de belangrijkste, grootste onderdelen reeds in een fabriek zijn voorgebouwd. Voor een prefab eco woning kiezen, leidt tot lagere bouwkosten en een kortere bouwtijd. Prefab woningen vindt u in alle soorten en maten, waardoor u toch de eco woning van uw dromen kunt bouwen.

Gaat u uw huidige woning verkopen om in uw ideale eco woning in te trekken? Lees dan hier over handige tips voor de verkoop van uw woning. Bij de verkoop van een woning komen ook flink wat kosten om de hoek kijken, zoals een energielabel aanvragen en taxatiekosten. Er zijn echter kosten aftrekbaar bij de Belastingdienst. Lees in dit artikel welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Waarop wordt gelet bij de bouw van een eco woning?

Eco woningen kunnen op verschillende manieren worden gebouwd, afhankelijk van het ontwerp en de beschikbare middelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste zaken waarmee altijd rekening gehouden wordt bij het bouwen van eco woningen:

=         Duurzame bouwmaterialen: Eco woningen maken gebruik van duurzame bouwmaterialen zoals gerecycleerde houtsoorten, bamboe of aardewerk. Deze materialen zijn hernieuwbaar en hebben een lagere impact op het milieu dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal.

=         Energie-efficiënte voorzieningen: Eco woningen zijn uitgerust met energiebesparende apparaten zoals LED-verlichting, zonnepanelen en warmtepompen. Deze apparaten verminderen de hoeveelheid energie die nodig is om de woning te verwarmen en te koelen, wat resulteert in lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot.

=         Natuurlijke ventilatie en licht: Eco woningen maximaliseren het gebruik van natuurlijke ventilatie en licht om de behoefte aan elektrische ventilatie- en verlichtingssystemen te verminderen. Dit kan worden bereikt door middel van grote ramen en dakkapellen.

=         Ecologische biodiversiteit door groene daken.

Eco woning hetzelfde als klimaat neutrale woning?

Een eco woning is niet hetzelfde als een klimaat neutrale woning, hoewel beide concepten gericht zijn op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Een eco woning beperkt al de ecologische voetafdruk. Een klimaat neutrale woning gaat hierin nog een stapje verder. De klimaat neutrale woningen zijn in staat om de benodigde energie van een huishouden volledig op te wekken met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windturbines. Er wordt in deze woningen kortom evenveel groene energie opgewekt als er verbruikt wordt. De klimaat neutrale woningen zijn op dit gebied dus zelfvoorzienend. Een eco woning kan dus klimaat neutraal zijn, maar dat hoeft niet.

Wilt u graag meer weten over ecologische woningen of koopwoningen in het algemeen in Limburg? Neem dan contact op met Fer Haas Makelaardij. Onze ervaren makelaars staan voor u klaar en helpen u graag verder in ons kantoor in Kerkrade. Al een indruk krijgen van ons aanbod? Klik op de link voor ons actuele huizenaanbod