Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud is een term die wordt gebruikt in onroerend goed transacties. Het betekent dat een verkoper een aanbieding heeft geaccepteerd van een potentiële koper, maar dat de verkoop nog niet definitief is afgerond. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat de verkoop volledig kan worden afgerond. In deze blog zal dieper op een verkoop onder voorbehoud ingegaan worden.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud heeft als betekenis dat de woning nog niet definitief verkocht is. Het koopcontract is wel ondertekend door zowel de verkoper als koper, maar er is een mogelijkheid voor de koper om de woningkoop te annuleren. Dit mag een koper alleen onder een aantal voorwaarden doen. Deze voorwaarden zijn vaak al opgesteld. Lees hier ook meer over woningen onder optie of onder bod.

Betekenis onder voorbehoud

De koper mag de koop van het huis alleen ontbinden onder een aantal voorwaarden:

=         Bod onder voorbehoud van financiering: dit is de meest voorkomende voorwaarde om een koop te annuleren. Het houdt in dat de koper de hypotheek nog rond moet krijgen. Krijgt hij de hypotheek niet rond, dan moet hij de officiële afwijzing als bewijs aantonen, alvorens hij de koop kan annuleren. Lees in dit artikel meer over hypotheken en de hypotheekrenteaftrek.

=         Bouwtechnische keuring: wanneer een huis verkocht wordt, is een bouwkundige inspectie nodig. Deze keuring gaat na of de kosten voor het herstellen van achterstallig onderhoud hoger uitvallen dan er in het bod mee rekening is gehouden.

=         Koper heeft eigen huis verkocht: wanneer de koper zijn eigen huis nog moet verkopen, kan dat als reden gelden voor verkocht onder voorbehoud. Pas als het huis verkocht is, wordt de nieuwe aankoop definitief. Als verkoper kunt u dit voorkomen door een no risk clausule op te nemen in uw contract.

=         Drie dagen bedenktijd: zelfs na het tekenen van het koopcontact heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan het contract ontbonden worden zonder opgave van reden.

Hoelang duurt verkocht onder voorbehoud?

De periode waarin een woning de status verkocht onder voorbehoud kan hebben, kan maar liefst 4 tot 8 weken duren. Het duurt wel even voor de koper om de hypotheek rond te krijgen of het eigen huis verkocht te krijgen. Bij de bouwtechnische keuring is echter voor de verkoper en koper precies duidelijk hoelang de termijn van verkocht onder voorbehoud zal aanhouden, omdat u het bouwkundige rapport al binnen een of meerdere werkdagen ontvangt. 

Wat houdt verkocht onder voorbehoud in voor andere kopers?

Als u als mogelijke koper ziet dat een woning onder voorbehoud staat, dan wil dat niet zeggen dat de woning niet meer te koop aangeboden wordt. De woning kan nog gekocht worden, totdat de andere koper aan de voorwaarden die gesteld zijn voldoet. Er is kortom een kans dat de koper naast de boot vist en u alsnog de woning kunt kopen. Pas als een woning te boek staat als verkocht, dan verdwijnt de woning van de markt.

Waarom niet verkocht onder voorbehoud op woningplatformen?

Het kan zijn dat u erachter komt dat een woning, waarop u uw blik heeft laten vallen, reeds verkocht is onder voorbehoud zonder dat dit op de woningplatformen, zoals Funda, is weer gegeven. Wat is hiervan de reden? Ten eerste kan het zijn dat het koopcontract nog niet getekend is. Wanneer onverhoeds de aankoop niet doorgaat, dan is de woning in elk geval al beschikbaar op de woningplatformen. Ten tweede kan het zijn dat binnen afzienbare tijd een soortgelijke woning op de markt komt. De makelaar kan u hiervan op de hoogte stellen, als u interesse heeft getoond in de woning, die verkocht is onder voorbehoud. Zo bent u als eerste aan de beurt voor de nieuwe woning.

De hulp van de makelaar

Wanneer u een huis bent tegengekomen, waarbij als status vermeld staat dat de woning verkocht is onder voorbehoud, dan kunnen wij als uw makelaar alsnog wat voor u betekenen. Wij kunnen uw serieuze interesse in de woning aan de koper kenbaar maken, wat vaak nog leidt tot een bezichtiging. Als de koper dan het koopcontract wenst te ontbinden, dan maakt u nog een serieuze kans op het huis. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op via deze link.