Het verschil tussen woning onder optie en onder bod

Het is natuurlijk fijn om een ​​comfortabele woning te hebben. Bent u op zoek naar een geschikte woning in Nederland? Bekijk dan hier ons aanbod. Bij het zoeken naar een woning kan deze echter worden weergegeven als "onder optie" of "onder bod". Op het eerste gezicht lijkt dit het slechtst mogelijke scenario, maar niets ver van de waarheid. In deze blog leggen we u graag uit wat het verschil is tussen deze twee begrippen en geven wij antwoord op de vraag ‘wat betekent onder optie?’.

Woning onder optie

Als een woning onder optie staat, betekent dat eigenlijk ongeveer hetzelfde als een woning tijdelijk reserveren. In de meeste gevallen geldt de optiewoning alleen voor nieuwbouwwoningen, niet voor bestaande woningen. Geïnteresseerden in nieuwbouw hebben de mogelijkheid om binnen een bepaalde tijd op zoek te gaan naar een passende woning. Dit gebeurt onder bepaalde voorwaarden. Deze periode wordt ook wel de "optieperiode" genoemd waarvoor u nog geen contract heeft afgesloten met de aannemer. U kunt dan beslissen of u deze woning wilt kopen. Ook is het belangrijk om te weten dat u in deze tijd uw woning niet aan anderen mag verkopen. Bent u opzoek naar een woning in Nederland? Bekijk dan hier ons aanbod

Woning onder bod

Op het moment dat u een woning te koop ziet staan, weet u niet zeker of er al een mondeling akkoord is tussen de verkoper en de potentiële koper. Zodra een potentiële koper een bod op een woning goed heeft uitgebracht, kan de verkoper de status wijzigen. Dit betekent echter niet dat de onderhandelingen meteen zijn gestart. Dit gebeurt alleen als de verkoper reageert op het bod. Zodra dit is voltooid, begint de "onderhandelingsfase". Het is zelfs mogelijk om in deze periode andere woningen te bezichtigen en biedingen te doen. Wilt u meer informatie over ons aanbod of een goede woningvoorbereiding, neem dan gerust contact met ons op.

Mag u bieden op een woning onder optie?

Dit is een veel voorkomende vraag waar kopers graag een duidelijk antwoord op willen. Om deze vraag meteen te beantwoorden: ja, u kunt bieden op een woning onder optie en onder bod. Zelfs als een potentiële koper interesse heeft getoond in een woning, betekent dat niet dat u de strijd onmogelijk kunt verliezen en uiteindelijk eigenaar van de woning kunt worden. De onderhandelingsfase is nog maar net begonnen. Hierdoor kunt u besluiten om geen woning te kopen omdat deze niet aan uw wensen en behoeften voldoet. 

Is woning onder optie bindend?

Een woning onder optie is echter nog niet bindend. Dit wordt pas bindend als de optie wordt omgezet in een koopcontract. Dit gebeurt meestal wanneer een potentiële koper daadwerkelijk besluit om de woning te kopen nadat de optieperiode is afgelopen. Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende soorten opties zijn. Daarom raden we u aan om advies in te winnen over bijvoorbeeld hypotheken voordat u een woning kiest.

Bent u nog op zoek naar een huis? Of wilt u graag uw huis verkopen? Neem dan contact op met dé makelaar van Kerkrade, Heerlen en omstreken. Fer Haas Makelaardij helpt u graag verder.