Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Om een woning te kunnen kopen, moeten de meeste mensen een hypotheek afsluiten. En over deze hypotheek moet jaarlijks rente worden betaald. Deze rente kunt u echter gedeeltelijk terugvragen aan de belastingdienst, bij de aangifte inkomstenbelasting. Deze teruggave wordt hypotheekrenteaftrek genoemd. Wilt u graag meer weten over de hypotheekrenteaftrek en hoe het werkt? Het is dan zeker aan te raden om verder te lezen. We leggen het u graag allemaal uit.

Heeft iedereen recht op hypotheekrenteaftrek?

Iedereen die een eigen woning heeft, deze financiert met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, en daarnaast inkomstenbelasting betaalt, kan gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Krijgt iedereen dezelfde hypotheekrenteaftrek?

Het bedrag aan hypotheekrente dat u mag aftrekken van de inkomstenbelasting is afhankelijk van de rente die u betaalt en het belastingtarief waarin u valt. Dat betekent dus dat het bedrag aan hypotheekrenteaftrek voor iedereen anders is.

In Nederland geldt dat hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger het belastingtarief is. Dus als u meer verdient, wordt ook het bedrag aan hypotheekrenteaftrek hoger. Daarnaast heeft dus ook het rentepercentage van de hypothecaire lening effect op het bedrag. Hoe meer rente u betaalt over de lening, hoe hoger het bedrag aan hypotheekrenteaftrek.

Hoelang kan ik gebruik maken van hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek kan maximaal 30 jaar worden ingezet. Geldverstrekkers van een hypothecaire lening gaan er namelijk over het algemeen vanuit dat de lening binnen 30 jaar wordt afgelost.

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek aanvragen?

Hoe werkt dat aanvragen van de hypotheekrenteaftrek dan precies? Als u een vast inkomen heeft en graag wilt dat u elke maand een voorschot van de hypotheekrenteaftrek op uw bankrekening gestort krijgt, dan kunt u een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. Een tweede optie is dat u het totale bedrag verrekent bij de jaarlijkse belastingaangifte. We raden u aan om een belastingadviseur in te schakelen die precies uitzoekt welke manier van teruggave voor u het meest voordelig is. Op deze manier weet u ook zeker dat alle gegevens goed worden ingevuld en dat u niet te maken krijgt met een naheffing.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij de hypotheekrenteaftrek in 2022?

In 2022 geldt dat u alleen rente mag aftrekken als u een hypothecaire lening heeft afgesloten voor het kopen, verbouwen of onderhouden van een huis dat uw hoofdverblijf betreft. De hypotheekrenteaftrek is dus alleen van toepassing op de woning waar u zelf in woont.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek - voorbeeld

Denkt u nu nog steeds: leuk die hypotheekrenteaftrek, maar hoe werkt dat nu precies? We lichten het dan graag verder toe in een voorbeeld.

Voorbeeld hypotheekrenteaftrek bij een inkomen tot € 68.507,-

De situatie: u verdient jaarlijks € 60.000,- en u heeft een annuïteitenhypotheek afgesloten van € 260.000,-. Uw woning heeft een WOZ-waarde van € 333.500,-.  De bruto maandlast bedraagt € 961,- bij een rente van 2%. Deze maandlast bestaat uit twee delen, aflossing en rente.

Zou het rentedeel op jaarbasis € 5.013,- bedragen, dan zou u dit bedrag mogen aftrekken van de inkomstenbelasting. Wel moet er nog een bedrag bij de belasting worden opgeteld voor het eigenwoningforfait, namelijk 0,45% van de WOZ-waarde. In dit geval is dit een bedrag van € 1.500,-. Bij de inkomstenbelasting mag dus € 5.013,- worden afgetrokken en moet er €1.500 worden opgeteld. Dit komt erop neer dat u in totaal € 3.513, - mag aftrekken van het belastbaar inkomen.

Maak gebruik van de hypotheekrenteaftrek

Hopelijk heeft u nu een duidelijker beeld gekregen van hypotheekrenteaftrek en hoe dit werkt. Het is in ieder geval superfijn dat deze regeling bestaat. De hypotheekrenteaftrek maakt het kopen van een huis namelijk een stuk aantrekkelijker. Bent u nog op zoek zijn naar uw droomhuis in Limburg? En dus ook naar een makelaar in Voerendaal, een makelaar in Landgraaf of misschien wel een makelaar in Heerlen? Dan bent u bij Fer Haas Makelaardij aan het juiste adres. Wij kunnen u uitstekend van dienst zijn bij het vinden en aankopen van uw droomwoning.