Welke kosten zijn aftrekbaar bij de verkoop van uw woning?

U heeft net uw woning te koop gezet, de kosten ervan beginnen al binnen te stromen. Energielabel aanvragen, makelaarskosten of de hypotheek oversluitkosten, het is een hoop. Gelukkig zijn er ook kosten die aftrekbaar zijn bij de belasting, maar welke kosten zijn dat precies? En moet u nog ergens op letten? In deze blog leest u daar alles over!

Belastingvoordeel

Sommige kosten die gemaakt zijn bij het verkopen van uw woning zijn aftrekbaar voor de belasting. Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke kosten dit zijn, zodat u deze zeker meeneemt in uw belastingaangifte. Wat veel mensen ook niet weten is dat de winst die u maakt met het verkopen van uw huis belastingvrij is! 

Kosten Energie label

Sinds 2008 is een energielabel verplicht tijdens de oplevering, verhuur of verkoop van een huis. In 2021 is de methode voor het bepalen van de energielabel van een woning veranderd. De kosten die gemaakt worden voor de keuring zijn afhankelijk van het woningtype. Helaas zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Kosten Makelaar

Wilt u een makelaar inschakelen voor het verkopen van uw woning? Dan komen hier de kosten van de makelaar bij. Bij enkel het verkoop van de woning zijn de kosten niet aftrekbaar voor de belasting.

Bij het verkoop van uw oude woning en aansluitend aankoop van een nieuwe woning komen er de kosten van het oversluiten van de hypotheek bij. Dit houdt onder andere in, de kosten van het advies van de makelaar en de bemiddeling tussen u en de hypotheekverstrekker. Deze kosten zijn wel aftrekbaar bij de belasting.

Notariskosten

De kosten voor de notaris bij het kopen en verkopen van een huis kunnen snel oplopen. Daarom is het fijn om te weten welke kosten aftrekbaar zijn bij het verkopen van uw huis. De kosten die gemaakt worden om de hypotheekakte op te stellen door de notaris zijn aftrekbare kosten. Ook de kosten voor het inschrijven bij het Kadaster zijn aftrekbaar. Helaas is het opstellen van de koopakte, dus de kosten voor de koper van uw woning niet aftrekbaar.

Kosten bij een restschuld

In sommige gevallen kan het zijn dat de waarde van uw huis lager ligt dan de hypotheek die u erop heeft lopen. Bij het verkopen van het huis kan hierdoor een restschuld ontstaan. Er is een optie om de restschuld mee te nemen in uw nieuwe hypotheek. Ook kunt u een aparte lening afsluiten om de restschuld te betalen. Hierbij betaalt u wel rente over deze lening, helaas is het sinds 2018 niet meer aftrekbaar bij de belastingdienst.

Bent u van plan om uw huis te koop te zetten? Informeer u vooral over de kosten die erbij komen kijken. Het verkopen van een huis is een lastige klus om het zelf te doen en heeft veel nuances. Er zijn ervaren experts die u hierbij kunnen bijstaan. Het is belangrijk dat u natuurlijk zo goed mogelijk geïnformeerd bent en de verkoop van u huis zo soepel mogelijk verloopt!