Wat houdt vrij op naam kopen precies in?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Een van de keuzes waar u als koper voor staat, is of u een huis koopt vrij op naam. Maar wat houdt deze optie eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Deze blog zal zich daarom richten op wat vrij op naam kopen precies inhoudt.

Wat is vrij op naam kopen?

Vrij op naam kopen, afgekort als V.O.N., is een term die wordt gebruikt in de vastgoedsector. Het betekent dat de koper geen extra kosten hoeft te betalen bovenop de koopprijs van een woning. In plaats daarvan worden de bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten, door de verkoper betaald.

Percentage vrij op naam kosten op verkoopprijs

Bij een woning moet u rekening houden met 1.5% van de kosten voor de hypotheek en 1% van de kosten voor een aankoopmakelaar. Deze percentages worden bovenop de koopsom gerekend. Lees in deze blog welke kosten aftrekbaar zijn bij de verkoop van een woning. Koopt u een huis met de kosten voor de koper, dan moet u rekening houden met een extra kostenpost van 4.5% tot 6.5% bovenop de koopsom.

Voordelen van een huis kopen vrij op naam

Een van de opvallendste voordelen van een huis kopen vrij op naam is de besparing op de overdrachtsbelasting. Normaal gesproken moet de koper deze belasting betalen, wat kan oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Echter, bij een huis dat vrij op naam wordt gekocht, neemt de verkoper deze kosten voor zijn rekening. Dit kan duizenden euro's besparen voor de koper, wat de aankoop van een huis aanzienlijk aantrekkelijker maakt. Naast de besparing op de overdrachtsbelasting zijn er ook geen extra kosten voor de koper, zoals de notaris- en registratiekosten. Alles is inbegrepen in de verkoopprijs, waardoor u een duidelijk beeld hebt van wat de aankoop van het huis zal kosten. Dit is makkelijker om de hypotheek rond te krijgen. Krijgt u deze niet op tijd rond, kunt u altijd nog gaan voor kopen onder voorbehoud. Lees hier meer over wat dit inhoudt.

Voor de verkoper zitten er ook voordelen verbonden aan een huis verkopen vrij op naam. Het kan leiden tot een hogere verkoopprijs, omdat het aantrekkelijker is voor potentiële kopers. De verkoper neemt immers de kosten op zich, wat de aankoopprijs voor de koper verlaagt. Dit kan leiden tot een snellere verkoop en een betere onderhandelingspositie voor de verkoper.

Vrij op naam: nieuwbouw versus bestaande woning

Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd vrij op naam verkocht. De koper kosten worden echter in de koopprijs van de woning verrekend, waardoor de koper deze kosten toch betaald. Dit is wel fijn, aangezien deze kosten nu in de hypotheek meegerekend kunnen worden. Bij een bestaande woning betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting en notaris- en registratiekosten. De overige kosten betaalt de koper. Welke kosten betaalt u dan wel bij een nieuwbouwwoning? U moet rekening houden met kosten voor hypotheekadvies, kosten notaris, kosten aankoopmakelaar, kosten taxatie en Nationaal Hypotheek Garantie.

V.O.N. of kosten koper?

In het geval van kosten koper liggen de bijkomende uitgaven in de handen van de koper. Indien er onzekerheid heerst over de keuze tussen v.o.n. en k.k., wordt aanbevolen om te overleggen met een financieel adviseur of makelaar. Deze deskundigen kunnen tevens uitvoeriger informeren over de overdrachtsbelasting. Neem hier contact met ons op om een afspraak te maken.