Woning bezichtigen, waar moet ik op letten?

Wanneer u een woning gaat bezichtigen, zult u binnen een redelijk korte tijd op veel dingen moeten letten. Het is niet simpelweg een rondje door het huis lopen om te kijken of u het mooi vindt. U moet met allerlei belangrijke zaken rekening houden om te kunnen bepalen of de woning uw nieuwe thuis kan worden. Gaat u binnenkort een woning bezichtigen en weet u niet zo goed waar u precies op moet letten? Lees dan snel verder.

Tips bij een woning bezichtigen

Met onze tips voor woningen bezichtigen kunt u het optimale halen uit uw bezichtiging. Zo kunt u binnen een relatief korte tijd een weloverwogen beslissing maken en bent u de andere kapers op de kust wellicht voor als u van plan bent een bod uit te brengen.

Maak een checklist voordat u de woning gaat bezichtigen

Voordat u de woning gaat bezichtigen, is het slim om een checklist te maken. Op deze checklist schrijft u de belangrijkste criteria waaraan uw nieuwe woning moet voldoen. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen omdat u graag meer ruimte wilt of een extra kamer nodig heeft voor uw kinderen? Noteer dan bijvoorbeeld dat de woning minstens 120 m2 moet zijn en dat er minstens 2 slaapkamers moeten zijn of kunnen worden gecreëerd.

Bent u graag veel buiten en wilt u verhuizen omdat u graag een fijne, zonnige tuin heeft? Noteer dan ook deze eis zodat u tijdens de bezichtiging kunt controleren hoe de zon staat en valt in de tuin. Of wellicht vindt u het wel belangrijk dat uw volgende woning goed geïsoleerd is, omdat u in uw huidige woonplek te veel aan stookkosten kwijt bent. Ook dit kan dus een criterium vormen.

Tijdens een bezichtiging kunt u gemakkelijk worden afgeleid door de pluspunten of schoonheden van een woning, waarna u de voornaamste redenen om te verhuizen wellicht vergeet. Door een checklist naar het woning bezichtigen mee te nemen, vergeet u niet te controleren of de woning aan de belangrijkste wooneisen voldoet. Hulp nodig bij het maken van een woning bezichtigen checklist? Onze makelaar uit de omgeving van Heerlen helpt u graag met het opstellen van de belangrijkste prioriteiten.

Plan de bezichtiging van de woning overdag

We raden u aan om overdag de woning te gaan bekijken. Zo krijgt u een veel beter beeld van de woning. U kunt overdag namelijk goed zien hoeveel licht er de woning binnen komt en eventuele gebreken zoals scheuren of schimmels in muren vallen sneller op.

Beoordeel de mogelijkheden van de ruimte

Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens het woning bezichtigen is de indeling en de grootte van de woonruimte. Kunt u in deze ruimte al uw meubels en spullen kwijt? Vindt u de indeling praktisch voor uw dagelijkse leven?

De ene persoon heeft de keuken liever compleet gescheiden van de woonkamer, terwijl de ander juist meer houdt van een open indeling (bijvoorbeeld om het contact met gezinsleden in de woonkamer te behouden tijdens het koken). De indeling van het huis kan meestal nog wel worden aangepast tijdens een verbouwing, maar houd dan wel rekening met hoge extra kosten.

Controleer de staat van de woning

Een van de belangrijkste aandachtspunten is of de woning nog in een goede staat verkeert. Dit kunt u controleren door o.a. te letten op de staat van het schilderwerk en de kozijnen, tocht op de zolder en vocht in de kruipruimte, de leeftijd van de cv-ketel en de staat van het keukenapparaat. Check ook even hoe sommige apparaten (zoals de oven en vaatwasser) er vanbinnen uitzien.

Twijfelt u over de staat van sommige onderdelen? Stel hier dan vragen over aan de makelaar. Deze is verplicht u eerlijk te informeren over de staat van de gehele woning. Ziet u bijvoorbeeld scheuren of vochtplekken in de muur, vraag dan zeker even wat hier de oorzaak van is. Het is ook slim om informatie over de staat van de fundering op te vragen.

Om echt een goed beeld te krijgen van de staat van de woning, raden we u aan een bouwkundig taxatierapport aan te vragen. Hier kunt u zeer waardevolle informatie uit verkrijgen. Deze informatie kan u wellicht nog kracht bijzetten tijdens de onderhandelingen over het huis dat te koop staat in Heerlen of omgeving.

Maak foto's

Een andere goede tip als u een woning gaat bezichtigen is om tijdens het rondlopen een aantal foto’s te maken, uiteraard na goedkeuring van de verkoper of makelaar. Uw geheugen mag dan nog zo goed zijn, na de bezichtiging zullen er waarschijnlijk nog een aantal vragen bij u opkomen die u alleen kunt beantwoorden door nog eens goed naar een gedetailleerde foto te kijken.

Loop na de bezichtiging een rondje door de buurt

Zodra de bezichtiging is afgelopen, raden we u aan om ook nog een kleine wandeling door de buurt te maken. Het is immers niet alleen belangrijk dat u zich thuis voelt in uw nieuwe woning, maar ook in de nieuwe buurt! Let tijdens uw wandeling op de mensen, de geluiden en de sfeer in de omgeving. Ziet u zich hier al wonen?

Vraag een makelaar om mee te gaan

Tot slot is het zeer aan te raden om een eigen makelaar mee te nemen als u naar een bezichtiging gaat. Deze vertelt u tijdens het woning bezichtigen precies waar op te letten en geeft belangrijke tips. Hij/zij wijst u op zaken die u in eerste instantie niet gelijk zouden opvallen.

Mocht u van plan zijn om de woning te kopen, dan kan de makelaar u ook helpen een reële biedprijs te bepalen en de woning tegen de beste voorwaarden aan te kunnen kopen. De specialisten van Fer Haas Makelaardij staan klaar om uw bezichtiging en aankoopproces in goede banen te leiden. Neem hiervoor contact met ons op.