Ik heb een bod op mijn huis geaccepteerd, en nu?

Sinds een tijdje staat uw huis te koop en inmiddels heeft u een zeer aantrekkelijk bod ontvangen. Yes! U heeft het bod geaccepteerd en nu vraagt u zich af hoe het verder gaat. De kans is groot dat u het huis voor dit bedrag gaat verkopen. Maar voordat u het huis officieel aan de bieder verkocht heeft, moeten er eerst een aantal zaken worden geregeld en ondertekend. Hierover leest u meer in deze blog.

Bod geaccepteerd op mijn woning, en nu?

Voordat de verkoop van uw huis definitief wordt, moet ten eerste een koopcontract worden opgesteld en getekend. Meestal heeft u als verkopende partij het recht om het koopcontract op te (laten) stellen. Maar uiteraard kan de koper met u in gesprek gaan over bepaalde voorwaarden. Zo kan hij/zij afspraken met u maken over ontbindende voorwaarden. Op grond van deze voorwaarden kan de koper de overeenkomst binnen een bepaalde tijd nog kosteloos ontbinden.

Een veelvoorkomende ontbindende voorwaarde is ‘voorbehoud financiering hypotheek’. Dit betekent dat de koop niet doorgaat als het de koper niet lukt om voor een bepaalde datum de hypotheek rond te krijgen. Meestal wordt hierbij een termijn afgesproken van zes tot acht weken. Andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn ‘voorbehoud van verkoop eigen woning’ en ‘voorbehoud van woonvergunning’.

Bod geaccepteerd, maar koper trekt terug

Heeft u een voorlopig akkoord gegeven op een bod, maar is er nog geen koopcontract getekend? Dan heeft de koper nog het recht om zich terug te trekken. In de wet is namelijk bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren. Maar ook na het tekenen van het voorlopige koopcontract heeft de koper nog een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen. Op deze manier wordt de koper (maar ook de verkoper) beschermd tegen het maken van overhaaste beslissingen.

Is de wettelijke bedenktijd van 3 dagen voorbij, dan mag de koper alleen nog van de koop afzien als één van de ontbindende voorwaarden van kracht is. De koper moet in dat geval wel tijdig actie ondernemen (meestal schriftelijk) om een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden. Zodra de geldende termijn van de ontbindende voorwaarden voorbij is, is de verkoop in principe definitief. De koper kan dan niet meer van de koop af (op basis van een ontbindende voorwaarde) zonder een boete te moeten betalen.

Bod geaccepteerd, maar u als verkoper trekt terug

Het is natuurlijk erg vervelend als de koper een bod heeft gedaan en vervolgens nog besluit om dit bod in te trekken. Maar de bedenktijd van 3 dagen geeft ook u als particuliere verkoper de mogelijkheid om zich te bedenken. Dus mocht u nog een hoger bod krijgen, dan zou u de woning nog aan de hoogste bieder mogen verkopen. Ook is het mogelijk dat u als verkoper een bepaalde bedenktermijn heeft vastgelegd in het voorlopig koopcontract. Dan heeft u binnen deze tijd nog het recht om op basis van een ontbindende voorwaarde zich terug te trekken.

Fer Haas Makelaardij regelt de verkoop van uw huis

Als specialist op het gebied van onroerend goed staat Fer Haas Makelaardij voor u klaar wanneer u een huis te koop heeft in Brunssum, Voerendaal of een andere plek in Zuid-Limburg. Dus, kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een koopcontract met de juiste ontbindende voorwaarden? Of kunnen wij u ergens anders mee van dienst zijn? Neem dan gelijk contact met ons op.