Alles over de geldigheid van een taxatierapport

Als u een woning gaat kopen, dan zult u een taxatierapport moeten laten opstellen. Dit doet u enerzijds om zelf een beeld te krijgen van de waarde van het huis en een reële biedprijs te kunnen bepalen, maar het taxatierapport is ook nodig voor de bank of andere geldverstrekker om de lening te kunnen inschatten. Zonder een taxatierapport is het meestal niet mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Het is dus wel duidelijk dat een taxatierapport belangrijk is bij de aankoop van een huis. Wellicht zijn er nog een aantal zaken rondom de taxatie niet helemaal duidelijk, bijvoorbeeld: “Wat is een taxatierapport precies?”, “Welke soorten taxaties zijn er?” en “Hoe lang is een taxatierapport van een woning geldig?”. We geven graag uitgebreid antwoord op deze vragen. In deze blog gaan we vooral wat dieper in op de geldigheid van het taxatierapport. Een taxatierapport is namelijk een momentopname en is dus maar een beperkte tijd geldig. Lees snel verder als u meer wilt weten over het taxatierapport en zijn geldigheid.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport geeft de waarde van een huis aan die is vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Om deze waarde te kunnen bepalen, heeft de taxateur gelet op zaken zoals het soort huis, de ligging van het huis, de grootte van het huis, de bouwkundige kwaliteit en de staat van het huis.

Welke soorten taxatiesrapporten zijn er?

Er zijn twee soorten taxatierapporten, namelijk gevalideerde taxatierapporten en ongevalideerde taxatierapporten. Gevalideerde taxatierapporten zijn geverifieerd door Het Nederlands Woning Waarde Instituut, die de rapporten controleren op bepaalde eisen en regelgeving. Een ongevalideerd rapport wordt niet gevalideerd door het NWWI. Voor de aanvraag van een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

De geldigheid van het taxatierapport wordt door de hypotheekverstrekker bepaald en is niet afhankelijk van het soort taxatierapport. Meestal is de geldigheid van het taxatierapport van een woning 6 maanden. Dat betekent dat het taxatierapport niet ouder mag zijn dan 6 maanden op het moment dat de hypotheek wordt aangevraagd. Er zijn echter ook geldverstrekkers die 3 maanden hanteren als maximale geldigheid van een taxatierapport. Let dus altijd even goed op hoe lang uw taxatierapport geldig is. Neem contact op met uw geldverstrekker of hypotheekadviseur als u niet zeker bent over de maximale geldigheidsduur van het taxatierapport. De adviseur kan u meer vertellen over de voorwaarden die worden gesteld voor de acceptatie van uw taxatierapport.

Meer over de geldigheid van een taxatierapport 

De geldigheid van taxatierapporten wordt natuurlijk ook gecontroleerd. Dit gebeurt aan de hand van het Centraal Register Taxaties. In dit register worden taxaties sinds 2016 vastgelegd door de taxateur. Naast de maximale geldigheidsduur van het taxatierapport, kunnen geldverstrekkers ook andere voorwaarden stellen aan het taxatierapport. Houd hier altijd even rekening mee.

Wilt u graag een deskundig taxatierapport laten opstellen en bent u nog op zoek naar een betrouwbare, gecertificeerde taxateur? Dan bent u bij Fer Haas Makelaardij aan het juiste adres. Neem contact op met één van onze makelaars om hier meer informatie over te krijgen. Wij staan klaar om u zo goed mogelijk te helpen en komen graag bij u langs om een taxatierapport op te stellen.