Wat is het verschil tussen een hoekwoning en eindwoning?

In de volksmond worden de termen hoekwoning en eindwoning vaak door elkaar gehaald of als hetzelfde gezien. Toch zit er een duidelijk verschil tussen een hoekwoning en een eindwoning. Voor makelaars en taxateurs is het echter zeer belangrijk om deze twee begrippen niet door elkaar halen. Ook voor u als koper of verkoper van een huis is het goed om te weten of u een hoekwoning of een eindwoning gaat (ver)kopen. In deze blog vindt u daarom de definities van deze twee termen en het precieze verschil tussen een hoek- en eindwoning.

Wat is een hoekwoning?

Een hoekwoning is een eengezinswoning die ligt aan het begin of aan het einde van een reeks woningen en die een perceel(tje) grond aan de zijkant heeft. Een hoekwoning grenst altijd aan een aanliggende woning.

Let wel op: indien er sprake is van een doelgroepwoning, wordt de woning aangemerkt als een doelgroeptussenwoning. Hierbij is de typering “doelgroep” namelijk belangrijker dan het feit of de woning al dan niet op de hoek gelegen is.

 Wat is een eindwoning?

Een eindwoning is een eengezinswoning die ligt aan het begin of aan het einde van een reeks woningen en aan de zijkant van de woning geen bijbehorende grond heeft. Een eindwoning grenst altijd aan een aanliggende woning.

Hierbij geldt weer: mocht er sprake zijn van een doelgroepwoning, dan wordt de woning aangemerkt als een doelgroeptussenwoning. De typering “doelgroep” weegt zwaarder dan het feit dat de woning gelegen is aan het einde van een reeks woningen.

Wat is het verschil tussen een hoekwoning en een eindwoning?

Het verschil tussen een eindwoning en een hoekwoning is dat een hoekwoning aan de zijkant van het pand nog bijbehorende grond heeft, terwijl een eindwoning geen perceel grond aan de zijkant heeft. Zo is er bij een hoekwoning soms nog plek voor een garage, terwijl dat bij een eindwoning niet het geval is. Bij een eindwoning is het einde van de zijgevel namelijk ook meteen het einde van uw eigendom. Het is bij een eindwoning wel mogelijk dat er een klein gangetje tussen de twee blokken huizen loopt.

Klein verschil tussen de eindwoning en hoekwoning

Zoals u heeft kunnen lezen zit er maar een klein verschil tussen een hoekwoning en een eindwoning, maar het verschil is er wel degelijk. Bij een portiekflat en galerijflat is dit hetzelfde verhaal. Lees hier meer over het verschil tussen een portiekflat en galerijflat.

Hulp nodig bij de aankoop of verkoop van een eindwoning of hoekwoning?

Heeft u altijd al gedroomd van een eindwoning of hoekwoning, of misschien wel een vrijstaande woning? Wij helpen u graag om deze droomwoning voor u te vinden en tegen de beste prijs aan te kopen.

Neem contact op met een van de makelaars van Fer Haas Makelaardij om uw woonwensen te bespreken. Wellicht zit uw ideale woning al in ons huizenbestand en kunnen we snel handelen om deze voor u te bemachtigen.

Ook als u een eindwoning of hoekwoning te koop wilt zetten in Kerkrade of omgeving kunt u uiteraard bij ons terecht. Aan de hand van ons grote netwerk, onze sterke onderhandelingsvaardigheden en onze jarenlange ervaring helpen wij u om uw huis zo snel mogelijk en tegen de beste voorwaarden te verkopen!