Het verschil tussen de portiekflat en de galerijflat

Op huizenwebsites worden allerlei verschillende soorten woningtypes aangeboden. Hierbij kunt u denken aan een appartement, bungalow, woonboerderij, benedenwoning, hoekwoning, eindwoning, grachtenpand, bel-etage, herenhuis, maisonnette, villa, studio, galerijflat of portiekflat. In deze blog gaan we het hebben over die laatste twee.

We merken namelijk dat veel mensen niet het verschil weten tussen een portiek- en galerijflat. Als er een huis te koop staat in Heerlen, Landgraaf of waar dan ook, zou u dan weten of dit een portiekflat of een galerijflat is? Waarschijnlijk niet, anders was u niet bij deze blog beland. Lees snel verder om erachter te komen wat het verschil is tussen een galerijflat en een portiekflat.

Portiekflat vs. galerijflat

Om het verschil tussen beide termen duidelijk te krijgen, gaan we eerst dieper in op de betekenis van beide termen.

Wat is een portiekflat?

Een portiekflat is een flatwoning in een gebouw waarvan de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis of een centrale hal. Als u in een portiekflat woont, deelt u dus een gezamenlijke ingang en binnenruimte met de mensen uit de andere woningen van het gebouw. Het trappenhuis biedt een directe aansluiting op de woning.

Een portiekwoning is te betreden via een portiek. Dit is een open ruimte, oftewel toegangsportaal die aan de ene kant grenst aan de ingang van een (meergezins)gebouw en aan de andere kant aan de openbare weg.

Over het algemeen zijn woningen met een gemeenschappelijk portiek gespiegeld gebouwd. Daarmee bedoelen we dat de woningen aan de linkerzijde van het portiek inwendig het spiegelbeeld vormen van de woningen aan de rechterzijde van het portiek.

Wonen in een portiekflat/portiekwoning

Het hebben van een gezamenlijke ingang en binnenruimte heeft zo zijn voordelen. Inbrekers kunnen namelijk niet zo gemakkelijk uw woning betreden, omdat ze eerst door de gezamenlijke ingang moeten. Maar het wonen in een portiekflat kan soms ook nadelen hebben. Aangezien meerdere huiseigenaren of huurders gebruik kunnen maken van de gedeelde ruimte, is er ook meer kans op overlast. Bovendien moeten er afspraken worden gemaakt over schoonmaakwerkzaamheden en reparatiewerken. Ook is er niet altijd een lift aanwezig in een portiekflat, wat de toegankelijkheid voor mindervaliden beperkt.

Wat is een galerijflat?

Een galerijflat is een flatwoning waarvan de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang met meerdere deuren. We snappen dat men een galerijflat vergelijkt met een portiekflat, maar er is wel degelijk een verschil.

Wat is dan het verschil tussen een portiekflat en galerijflat?

Terwijl de voordeur van een portiekflat altijd grenst aan een portiek, is bij een galerijflat altijd sprake van een gang met meerdere voordeuren. Woningen met een gemeenschappelijk portiek zijn vaak rondom een gemeenschappelijk trappenhuis gebouwd. Om dit soort woningen te betreden, hoeft er geen gang (of ‘galerij’) doorlopen te worden, wat bij galerijflats dus wel het geval is.

Op zoek naar een galerijflat of portiekflat?

Mocht u nog vragen hebben over de verschillen tussen de galerijflat en de portiekflat, dan kunt u altijd even opnemen met Fer Haas Makelaardij. Onze specialisten kunnen u uiteraard ook helpen als u nog op zoek bent naar een fijne portiekflat of galerijflat. Wij zijn namelijk dé  en omgeving. contact makelaar van Heerlen