U heeft een huis gekocht, wat nu?

Het kopen van een huis is een hele verantwoordelijkheid. U moet aan een aantal dingen denken waar u eerder nog niet bij hebt stilgestaan. Dingen zoals bepaalde risico’s die erbij komen kijken, onderhoud, het verbouwen of verduurzamen van uw huis enzovoort. Om een aantal zaken op een rijtje te zetten hebben wij een aantal tips voor u. Zo kunt u georganiseerd en zonder zorgen genieten van uw eigen huis.

Onderhoud is belangrijker dan u dacht 

Onderhoud is erg belangrijk in een huis, dit is ook niet gek aangezien er voor een aantal jaren lang volop in geleefd wordt. Door regelmatig alles te onderhouden zorgt u ervoor dat u op een later moment niet wordt opgescheept met enorm hoge kosten om iets te repareren. Ook heeft het een positief effect op de verkoopprijs als u uw woning weer wilt gaan verkopen. Voorbeelden van onderhoudsklusjes die vaak worden vergeten zijn het schoonmaken van het ventilatiesysteem en de dakpannen, het controleren van regenpijpen op schade, de aanslag verwijderen op de tegels in de tuin, het buitenschilderwerk bijhouden, de waterdruk van de cv- ketel controleren en bijvullen en alle andere kleine klusjes die nodig zijn maar vaak worden uitgesteld. 

Ben bewust van alle risico’s 

Een eigen huis kopen betekent ook uw eigen risico lopen. Dit betekent dat u moet betalen wanneer u te maken krijgt met schade door bijvoorbeeld een storm, lekkage of een ruitbreuk. Om deze kosten te beperken en voorkomen is het verstandig om een allrisk verzekering te nemen voor uw huis. Met zo’n verzekering bent u verzekerd tegen schade en inbraak en heeft u vaak een eigen risico van €0. Meestal is het ook het geval dat de tuin, zonnepanelen en glazen zijn meeverzekerd. 

Wat als u gaat verbouwen? 

Bent u van plan om nadat u uw huis heeft gekocht meteen te verbouwen? Meldt dit even bij uw gemeente, soms is er namelijk een omgevingsvergunning nodig. Dit kunt u ook online checken bij het Omgevingsloket. Wilt u ook uw woning verduurzamen met zonnepanelen? Naast dat er soms een vergunning voor nodig is moet dit natuurlijk ook bij uw woningverzekering worden gemeld. Het verduurzamen van uw woning heeft niet alleen een positief effect op uw energierekening, maar ook op de taxatie van uw woning. Een win-winsituatie dus! 

Het verhuren van uw huis 

Ook kunt u niet zomaar uw huis verhuren wanneer u voor een langere tijd niet gebruik maakt van uw woning. Of u uw huis kunt verhuren vindt u terug in de hypotheek, de geldverstrekker moet daar namelijk toestemming voor hebben gegeven. Net zoals dat u een leegstandswet moet aanvragen bij de gemeente. De voorwaarden kunnen hiervan per gemeente verschillen. Daarnaast is het, net zoals wanneer u er zelf in woont, belangrijk dat uw huis goed verzekerd is. 

Bent u nog op zoek naar een huis? Of wilt u graag uw huis verkopen? Neem dan contact op met dé makelaar van Kerkrade, Heerlen en omstreken. Fer Haas Makelaardij helpt u graag verder.