Wat is een koopakte en wat staat er eigenlijk in?

Wanneer u een huis gaat kopen, dan valt ongetwijfeld een keer het woord ‘koopakte’. Uw makelaar zal het waarschijnlijk een aantal keren benoemen, maar veel mensen weten niet precies wat een koopakte is. De vraag direct aan de makelaar stellen is vaak een net te hoge drempel. Toch is het belangrijk om te weten wat een koopakte is en wat er precies instaat. Wij leggen u graag uit wat een koopakte precies is en waar u op moet letten wanneer u deze ondertekent na de aankoop van een huis.

De ontbindende voorwaarden

Zojuist benoemden we kort dat naast alle gegevens over de woning, de koper en de verkoper, ook de ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de koopakte. Dit zijn voorwaarden die een geldige reden zijn om alsnog van de koop óf verkoop van de woning af te zien. Beide partijen kunnen dus na het tekenen van de koopakte nog onder de koop of verkoop uitkomen. Onderling kan er overeengekomen worden welke ontbindende voorwaarden er opgenomen worden in het contract. Zo kan de koper willen wachten op de uitkomst van een bouwkundig onderzoek. Misschien is de staat van de woning anders dan dat hem is verteld. Dit is dan een geldige reden om alsnog onder de koop uit te komen. Een andere belangrijke voorwaarden voor ontbinding die vaak wordt opgenomen is dat de koper onder de koop uit kan komen als hij de financiering, de hypotheek, niet rond kan krijgen. Met de huidige druk op de huizenmarkt wordt deze voorwaarde door sommige kopers achterwege gelaten. Hiermee hopen ze meer kans te maken op de woning. Hier kleeft echter een zeer groot risico aan. Daarom is het altijd aan te raden om deze voorwaarde in de koopakte op te laten nemen.

Bedenktijd

Behalve de ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte, kan er op nog een manier onder de koopakte uitgekomen worden. U heeft na het tekenen namelijk drie dagen de tijd om er nog eens rustig over na te denken. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd en hier kan dus door geen enkele partij onderuit gekomen worden. Binnen drie dagen kunt u dus zonder financiële risico’s nog onder de koop of verkoop uitkomen. Koper en verkoper kunnen onderling een langere bedenktermijn vastleggen. Dit moet echter wel schriftelijk worden vastgelegd. Omdat deze bedenktijd en de ontbindende voorwaarden ervoor kunnen zorgen dat de verkoop uiteindelijk toch niet doorgaat, wordt het ook wel een ‘voorlopige koopakte’ genoemd.

Waar moet u op letten bij het tekenen van een koopakte

De koopakte wordt in de meeste gevallen opgesteld voor de verkopende makelaar. Wanneer u een huis gaat kopen, dan raden wij u aan om de koopakte door uw aankoopmakelaar te laten controleren. Staan alle onderlinge afspraken op de juiste manier genoteerd? Wanneer dit niet het geval is, kunt u niet meer terugvallen op eerder gemaakte (mondelinge) afspraken. En dat kan grote (financiële) gevolgen hebben. Wij als makelaar Kerkrade kunnen u hiermee helpen. Wanneer u ervoor kiest om een huis te kopen in Kerkrade of omstreken, dan kunnen wij u hiermee vanaf het begin tot eind mee helpen. Dus ook met het controleren van de koopakte. Niet alleen voor de aankoop van een woning bent u bij ons aan het juiste adres, ook voor de verkoop van een woning kunnen wij u verder helpen.

Kom gerust eens langs om kennis te maken met onze deskundige makelaars. Wij kunnen u helpen met al uw vragen omtrent de koopakte. Wanneer iets nog niet duidelijk is dan leggen wij u graag nog een keer persoonlijk uit wat een koopakte is en waar u op moet letten. Maar natuurlijk kunt u ook met andere vragen bij ons terecht. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.